Marokkaanse Zelliges, tijdloze tegels.
21 november 2023 

Marokkaanse Zelliges, tijdloze tegels.

Marokkaanse Zelliges, tijdloze tegels.

Stap binnen in de levendige wereld van Marokkaans design en wordt gefascineerd door de ingewikkelde schoonheid van zelliges. Deze kleurrijke, geometrische tegels, die alles sieren, van muren en vloeren tot fonteinen, zijn een essentieel onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Als Household Hardware zijn we al sinds onze oprichting bezig met de verkoop van deze zelliges, en we wilden u wat extra informatie geven over het betoverende proces achter deze verbluffende tegels.


Oorsprong van Zelliges

De geschiedenis van zelliges gaat meer dan duizend jaar terug naar het middeleeuwse islamitische tijdperk. Beïnvloed door de ingewikkelde patronen van islamitische kunst, hebben Berberse ambachtslieden in Marokko de kunst van het maken van deze prachtige tegels geperfectioneerd. Het woord "zellige" is afgeleid van het Arabische woord "zalij," wat "in kleine stukjes plaatsen" betekent. Hiermee wordt ook direct het proces beschreven hoe de tegels de mooiste mozaïeken creëren. Houd er dan ook rekening mee dat niet zomaar iedereen deze tegels  kan leggen.


De Grondstoffen

Aan de basis van de productie van zelliges ligt de keuze van materialen. Plaatselijke bruingrijze klei, afkomstig uit de Fez regio, is het belangrijkste ingrediënt. Het wordt vermengd met andere grondstoffen waardoor de klei zijn unieke duurzaamheid en textuur krijgt. De keuze van deze materialen is cruciaal, omdat het de uiteindelijke kleur en kwaliteit van de tegels beïnvloedt.


Het Handmatig Vormgeven van de Tegels

Het productieproces van zelliges is een arbeidsintensieve en gedetailleerde kunstvorm. Elke tegel wordt gevormd door de bekwame handen van ambachtslieden. Het kleurenmengsel wordt voorzichtig met de hand in houten mallen geperst, die traditioneel 10x10 centimeter vierkant zijn. Het overschot aan klei wordt weggesneden, waardoor een nauwkeurige en uniforme vierkante tegel ontstaat.


De kunst van het glazuren

Zodra de tegels gevormd zijn, worden ze gedroogd in de zon. Dan is het tijd om het levendige glazuur toe te voegen. Dit is waar de magie gebeurt. Zelliges staan bekend om hun briljante en opvallende kleuren, die worden verkregen door glazuur aan te brengen. Ambachtslieden schilderen met de hand de geometrische patronen op de tegels met kleuren die variëren van fel blauw en groen tot vurig rood en aardebruin.


Tegels Bakken

De beschilderde tegels worden vervolgens in ovens geplaatst, waar ze een bakproces ondergaan. Dit proces is essentieel om het glazuur aan de klei te hechten. Baktemperaturen kunnen variëren, afhankelijk van de gewenste afwerking. Elke bakbeurt brengt het unieke karakter van het glazuur naar voren, waardoor elke tegel een uniek kunstwerk is.


Een Tijdloze Ambacht

Het proces van het maken van Marokkaanse zelliges is een arbeid van liefde, dat zowel expertise als geduld vereist. Het is een ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat de rijke geschiedenis en cultureel erfgoed van Marokko weerspiegelt. De duurzaamheid, prachtige schoonheid en ambachtelijke aard van zelliges maken ze uniek en daarom zijn wij er ooit mee begonnen.


Benieuwd wat voor zelliges wij hebben? Klik gerust hier om ons prachtige assortiment te bekijken. 

Over de schrijver